Nieuwbouw Maarn
05-10-2023

De Toekomst van Wonen: Hypotheekregels 2024 in de Schijnwerpers

In 2024 wordt het energielabel van je huis de nieuwe ster van de woning met invloed op jouw maximale hypotheekbedrag. Hoe zuiniger je huis, hoe meer je kunt lenen. Een A++++-label betekent meer financiële speelruimte, terwijl de leencapaciteit afneemt voor energieverslindende E, F en G labels. Maar er is goed nieuws voor de groene denkers: je kunt extra lenen om je huis te verduurzamen. Investeer in isolatie, zonnepanelen en meer, en geniet van een lagere hypotheekrente als beloning.

Ook mogen starters die jonger zijn dan 35 jaar hun woonwensen naar een hoger niveau tillen. De overdrachtsbelasting is geen zorg meer, want de vrijstelling voor starters wordt ruimer. Terwijl in 2023 een huis van maximaal 440.000 euro in aanmerking kwam, stijgt dat bedrag in 2024 naar 510.000 euro.

Jouw studieschuld heeft altijd een belangrijke rol gespeeld bij het bepalen van jouw maximale leencapaciteit - dat wil zeggen, hoeveel je kunt lenen. Het terugbetalen van een studieschuld brengt immers financiële verplichtingen met zich mee, en deze verplichtingen hebben invloed op jouw leencapaciteit, omdat er minder geld beschikbaar is voor hypotheekaflossingen en rente.

Tot en met 2023 werd bij de berekening van de maximale hypotheek 0,65% van de oorspronkelijke studieschuld meegenomen, voor studieschulden met een looptijd van 15 jaar.

Vanaf 2024 zal echter worden gekeken naar de daadwerkelijke aflossing. Veel oud-studenten lossen namelijk minder af dan 0,65% van hun oorspronkelijke studieschuld. Dit betekent dat je vanaf 2024 een grotere hypotheek kunt krijgen.

Deze veranderingen in de hypotheekregels bieden nieuwe kansen en flexibiliteit voor degenen die hun financiële toekomst willen plannen en hun dromen van een eigen huis willen realiseren.

Als jouw AOW-leeftijd binnen de komende tien jaar in zicht komt, is het tijd om de toekomst van je hypotheek te overwegen. Voor hypotheekverstrekkers wordt het pensioeninkomen steeds relevanter bij de bepaling van je leencapaciteit.

Waarom? Omdat je huidige inkomen doorgaans hoger is dan je toekomstige pensioeninkomen. Hypotheekverstrekkers willen zeker weten dat je in staat zult zijn om je hypotheeklasten te dragen met je pensioeninkomen.

Ze houden rekening met je huidige inkomen, je verwachte pensioeninkomen en de periode waarin je je pensioen gaat ontvangen. Het plannen van je financiën en hypotheek is essentieel voor een soepele overgang naar je pensioenjaren. Laat je adviseren door experts om ervoor te zorgen dat je financiële zekerheid behoudt, zelfs als je je werkende leven achter je laat.